Smart beha en iBoerka

Een waterfles die op commando via een vervangbare cartridge vitamines toevoegt aan de inhoud. Een hoofdband die met rode lasers haargroei stimuleert. Of een apparaatje dat, gekoppeld aan een app, voorspelt wanneer je weer voldoende nuchter bent om te mogen (kunnen?) rijden. En wat dacht je van een ‘smart’ beha die de fitness tracker rond je pols overbodig maakt. Ze bestaan echt. 

De iDingen.  
Hoe leefden wij vroeger? Zonder die ochtendreflex net na het wakker worden: waar is die? Mijn Foon! Volstrekt in paniek, met klamme handen en klotsende oksels als dit ding even kwijt is, onder een stapel papieren op tafel. Onze aanwezigheid in de deze wereld wordt zowat gemeten aan de mate waarop wij connected zijn. Is verbonden wel de juiste vertaling? De gadgets hebben wij dus hard nodig om onze ‘connecties’ in stand te houden. Daarnaast moet  je die verfijnde apparaatjes hebben omdat ze leuk, hip of ‘nuttig’ zijn. Er  komen dus steeds meer opmerkelijke items op de markt waar je soms helemaal flabbergasted van raakt. 

Op zoek naar een hersenspoelachtig hoofdmassage-apparaat? Probeer de Head Time: een uit de kluiten gewassen fietshelm met keramische balletjes die je de stress uit het hoofd masseren. Erg comfortabel ziet het apparaat er niet uit en met 1,3 kilogram is het ook geen lichtgewicht. Happy Headtime! 

Vervreemding 
Het is amper voor te stellen dat je nog meer van je omgeving kunt vervreemden als je op je iDingen kijkt maar het kan dus wel. De ‘TV Hat is een soort boerka met karton of, zo u wilt, een hoed van Jack Sparrow met gordijntjes. Het geeft je de mogelijkheid om je iPod, iPhone of ander entertainmentapparaat van broekzakgrootte in de hoed te stoppen en vervolgens handsfree naar het scherm te kijken. Er zit zelfs een vergrootglas in, waardoor het beeldscherm groter lijkt. Ondertussen zie je er wel uit als een Teletubbie met een productiefout en krijg je helemaal niets mee van de omgeving.  

En nu op deze plek, moet volgens de wetten van het genre een moreel oordeel volgen over het vermeende vervreemdingseffect’ van de gadgets en apparaten. Opgeluisterd door een metafoor van paarden met oogkleppen op die door het leven hobbelen zonder van het hier en nu te genieten. Maar er volgen geen oordelen, conclusies en berispingen.  

Technische vernieuwing brengt een hoop gemak met zich mee en dit kunnen wij waarderen. En de verslavingen zijn van alle tijden, dus wij gaan Steve Jobs & Co noch verheerlijken, noch aan de schandpaal vastnagelen. Het is nogal een open deur maar wij zijn vrij om eigen keuzes te maken en een balans daarin te zoeken. Helder. Er tolt nog wel een prangende vraag over de iDingen en overige gadgets door  mijn hoofd: 

Hoe konden wij ooit zonder? 

 

 

 

 

Geef een antwoord